Selecteer een pagina

12 maart 2020 20:00 - 22:00

Op donderdag 12 maart geeft Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum een lezing over zijn favoriete onderwerp, de Gouden Eeuw. Aan de hand van prachtige beelden en animaties deelt hij zijn persoonlijke verwonderingen over die uitzonderlijke periode uit onze geschiedenis met zijn publiek.
Hoe was het bijvoorbeeld mogelijk dat een klein landje ergens in de periferie van Europa met krap 1,5 miljoen inwoners in zeer korte tijd kon uitgroeien tot het meest welvarende en daarmee machtigste land van Europa?
Ad Geerdink ontdekt een verrassend verband met het veranderende klimaat in de zeventiende eeuw, een periode die ook wel bekend staat als ‘de kleine ijstijd’. Maar ook de grote verschillen en de soms verrassende overeenkomsten tussen ons leven en dat van onze voorouders in de Gouden Eeuw komen aan bod. Zo blijkt er in de Gouden Eeuw ook al een maatschappelijke discussie over het Sinterklaasfeest te zijn geweest en is het gedrag van de jongeren aan het begin van de zeventiende eeuw erg vergelijkbaar met die van de hippiegeneratie in de jaren zestig.
Al met al genoeg stof voor een heerlijk onderhoudende en leerzame avond, of zoals de Gouden Eeuwers het noemden ; ‘ter leering ende vermaeck’.